Prekrasne, duhovite, dinamične, romantične i poučne radionice jedine vile velebita.
Uživala sam u radionicama za izradu pasta za zube i ispodpazušnih mazala, i cijelu obitelj preodgojila! Sjajni, prirodni, efikasni i, što mi se jako sviđa, jednostavni recepti, koji zaista mogu bez problema biti dio moje svakodnevice.. Martina ima dar da očara , začara i prenese svoju ljubav i strast  za biljem; od kada je znam, moj svijet je postao puno bogatiji… Hvala ti Martina draga, jedva čekam nova druženja!
Leonora S.

Ova pasta za zube sa petoprstom je bomba, odušeeeeevljena sam… tako nešto dobro nisam do sada probala! Hvala ti!
Pogledala sam video radionice Izrada zubnih pasti, Izrada ispodpazušnih mazala i Uljne macerate. Sve tri radionice su nadopunile i proširile moje znanje, a ne može se reći da znam malo. U svakoj sam naučila nešto novo, praktično i primjenjivo u svakodnevnom životu, sa pripravcima koje koristim svaki dan. Dobila sam ono šta čitajući  recepture i članke u knjigama i na internetu nema…ma to su male tajne i trikove iz osobnog iskustva, te vidis uživo kako se rade pripravci. I ono šta je najbitnije, ovim video radionicama i puno povjerenje u osobu koja ti prenosi znanje, to je Martina….živi ono šta govori i prenosi. To cijenim i to je danas rijetkost 🙂

Leana B.

Zasad sam super zadovoljna jer su vrlo prakticne i ono ‘straight to the point’. Sad mogu napokon skupiti hrabrost i sama pocet izradjivat te preparate jer sam to odavno htjela a nisam bila sigurna kako.
Veselim se i ocekujem znatizeljno sve nove video edukacije!

Patricia S.

Drago mi je da sam se priključila videoedukacijama na novoj platformi jer su u potpunosti ispunile moja očekivanja. Korisne su i poticajne, a najviše ću primjenjivati recepture za uljne macerate. Budući da sam daleko od Rijeke, meni odgovara ovakav način edukacije. Također pohvaljujem prekrasne ambijente u kojima su radionice snimane, kao i tvoju opuštenost pred kamerom – baš se osjeti pozitivna energija!

Henrieta M. 

Radionica izrade ispodpazušnih mazala/prirodnih dezodoranata je super, sve fino objašnjeno! I prezadovoljna sam. Mazalima se mažu se čak i moji muški, koji kažu da je sve tako fino, da bi najrađe pojeli ovu zdravu mazalicu.

Mirjana I.

Ovom prilikom želim još napisati da su Vam on-line radionice izvrsne. Sviđa mi se što ste tako kompleksnu materiju prikazali jednostavno i zanimljivo i na taj način omogućili svima koji su zainteresirani da se lakše upuste u avanturu. I upravo zbog toga, moju kupaonicu krase: dvije vrste praškastih zubnih pasti, Bejzik i Protiv upale zubnog mesa, a i Tajno, najtajnije ispodpazušno mazalo. I sada najbolje, moja cijela obitelj koristi moje zdrave proizvode i svi su oduševljeni!!! Nema sretnije osobe od mene. Što još reći osim, hvala Martina na dijeljenju tako dragocijenog znanja.

Tihana P.

Draga Martina,

prirodna krema za lice

želim ti se još jednom zahvaliti na predivnoj radionici, i na svom trudu da nam preneseš tek djelić svog bogatog znanja o bilju i prirodnoj kozmetici, a imaš ga kao da živiš i skupljaš znanje i iskustvo 100 godina!!!*:) happyNa samoj radionici sam se osjećala prirodno i povezano, sve sam upijala sa lakoćom, energija je bila odlična i zaista sam puno naučila.Danas sređujem dojmove i radim liste za nabavu sirovina, pišem planove i zaista ti hvala na velikom entuzijazmu i poticaju koji si mi dala da nastavim dalje i dublje u svijet prirode.Nadam se da ćemo se i ubuduće sresti, jer znam da ima još puno stvari koje bi htjela naučiti od tebe.

 Martina, Zg


Ljubav prema bilju u meni postoji oduvijek. Još kad sam se kao dijete liječila čajevima koje je moja baka brala i sušila. U srednjoj školi za farmaceutskog tehničara sam naučila dosta o bilju, latinska imena, sastav i podjelu biljnih droga, te njihovo djelovanje. Nakon mature pokušala sam upisati farmaceutski fakultet, ali nisam uspjela. I drago mi je da nisam jer me život odveo u potpuno drugom smjeru. Htjela sam i stažirati u ljekarni, ali me život stalno odvlačio od toga. S vremenom sam shvatila da je posao u ljekarni zadnje što ja želim raditi. Prodavati ljekove, nikako.

Željela sam raditi s biljem, brati, sušiti, raditi tinkture, macerate… I od srednje škole pa sve dok nisam upisala Martininu edukaciju iz travarstva i fitoaromaterapije, tapkala sam u mraku. Iako sam imala puno znanja o bilju, čitala knjige, gledala fotografije i tražila to bilje u prirodi, ono je bilo nekako raspršeno. Jako sam se željela time baviti, i trebao mi je netko da mi pomogne da sve to povežem i smislenije krenem u taj magični svijet bilja. Prepuštena životu da me vodi, kao i uvijek, odveo me opet na pravo mjesto.

Na Martininim edukacijama sam shvatila koliko je maleno moje znanje i koliko je taj svijet bilja, psihosomatike i uzroka raznih bolesti, te eteričnih ulja ustvari GOLEM. I koliko je njeno znanje o tome veliko. I ne samo znanje, nego strast, entuzijazam i ljubav.

Kao putnička grupa sastajali smo se svaku drugu subotu i svi smo s nestrpljenjem očekivali slijedeće druženje. Učili smo ne samo o biljnom svijetu, nego i o samima sebi. Edukacije su bile opuštene i prilagođene našim potrebama. Ako je netko iz grupe imao problem, svi smo se trudili pomoći riješiti ga.

A što se tiče teoretskog znanja, jedva je stalo u 200 stranica skirpte koju sam sastavila iz Martininih slajdova i bilješki s predavanja. I napokon mi se sve posložilo u glavi.
Mnogo novih biljaka sam prepoznavala preko fotografija koje smo često gledali na edukacijama, ali opet je tu bilo dosta nagađanja, nisam mogla biti sto posto sigurna da je to ta biljka koja mislim da jest. Nakon terenske nastave mi se sve posložilo u glavi. Naučila sam raspoznavati puuuno biljaka i razlikovati ih od nekih sličnih, ali otrovnih. I znam odmah što bi s tom biljkom, hoću li je sušiti za čaj, napraviti tinkturu i/ili uljni macerat i koje ulje za to upotrijebiti. Tek nakon terenske nastave osijećam da se mogu uputiti u taj svijet bilja sa samopouzdanjem jer sad više ne nagađam. Jedno je vidjeti biljke na fotografijama, a drugo je ubrati ju, opipati, pomirisati, okusiti… Sad se usuđujem brati biljke koje se prije nisam usuđivala radi sličnosti s otrovnim biljkama, nema više sumnja i nesigurnosti.

Upoznali smo se i s eteričnim uljima, ne samo njihovu mirisnu komponentu, nego i kemijski sastav i djelovanje na organizam kod raznih disbalansa. A isto tako i kontraindikacije i oprez kod upotrebe eteričnih ulja. Ona su mi novootkrivena ljubav i polako si stvaram kolekciju najkvalitetnijih kemotipiziranih eteričnih ulja i već sam na sebi, obitelji i prijateljima višestruko potvrdila njihovu učinkovitost.

U želji da se upoznam s tim svijetom što više, prošla sam i radionicu izrade prirodne kozmetike. To su bila dva mirisna dana ispunjena gomilom informacija o baznim i eteričnim uljima i hidrolatima. Sami smo izrađivali zubne paste, dezodoranse, šumeće kugle za kupanje, maske od gline, peelinge, kremice, šampone za kosu… I svu tu silu prirodnih preparata ponijeli sa sobom.

I sad napokon krećem u taj čudesni svijet bilja i prirodne kozmetike puna entuzijazma i vječito zahvalna svojoj učiteljici Martini što je tako nesebično podijelila svoje znanje sa nama, zahvalna i kolegi i kolegicama iz grupe što su bili tu, što smo si svi pružali veliku podršku i razumijevanje i, na kraju krajeva, svi smo postali prijatelji. I uz Martininu podršku i prijateljstvo, ništa nije nemoguće. Napokon imam dobru osnovu koju mogu dalje nadograđivati, ali smisleno i s razumijevanjem.

Tanja Šolić


radionica izrade zubne paste

Dosla sam na radionicu čudnim spletom okolnosti.
Luna (kćer) pere zube samo s četkicom jer ne podnosi jake okuse pa sam pomislila da bi ovako možda mogli potpuno izbjeci paste za zube u njezinom zivotu.  O prirodnoj kozmetici svašta nešto znam, ali o pastama za zube – bas nista.

Prošlog sam ljeta prvi put u zivotu 7 dana slusala predavanja iz Ayurvede i dobila neku veću sliku o koristenju etericnih ulja i ljekovitog bilja. Dobila sam cijelu knjigu recepata koje smo prepisivali sa slajdova. Osjećala sam se preplavljena i paralizirana. Zapamtila sam 2-3 korisna savjeta koja sam počela primjenjivati, ali sve ostalo stoji netaknuto. Skoro niŠta iz recepata nismo izrađivali na radionici. Ne volim recepte, u poslu koji radim ne vjerujem u njih i ne nudim ih.

Cijelu prošlu godinu sam pokušavala pronaći prirodni lijek za neke svoje tegobe i svaki put bih od stručnjaka kojem sam se obratila dobila više od nekoliko bočica skupih prirodnih tableta. Mrzim gutati tablete! Eno ih stoje i dalje na polici u kuhinji.

I tako je ova radionica o izradi paste za zube neočekivano postala puno više! Nisi nam dala recepte, to mi se jako svidjelo! I nisi nam pokušavala prodati magičnu bočicu tableta!  Svaki si sastojak pokazala i ispričala priču o njemu, to je ono sto pamtim. I više od svega me fascinirao vidjeti kako s puno ljubavi i mašte, ali i razumijevanja, poštovanja i odgovornosti pričas o eteričnim uljima i biljkama.

Postalo mi je jasno kako sam počela banalizirati Prirodu, uzimati je zdravo za gotovo, kupovati i koristiti etericna ulja olako, i zapravo koliko sam podložna komercijalizaciji prirodnih preparata, koja čini se nije ništa manje agresivana od farmaceutske industrije.
Tvoja mi je radionica bila baš osvježenje u mojem svijetu, i totalno buđenje.

Hvala ti

Sandra Karabaić


„Od kad sam završila tečaj kod Martine, stalno za sebe i svoju obitelj i prijatelje radim kozmetiku, to mi je sad postala skroz normalna stvar – s vremena na vrijeme, kad nestane čega, jednostavno sio umutim novu rundu. Uglavnom miješam paste za zube, dezodoranse i kreme za lice i tijelo. Pre, ali baš prezadovoljna sam. Ne samo da guštam u mljackanju s kremicama koje sam sama spremila po svojem guštu, već uživam i u samom pripravljanju – uvijek je tu prisutan element igre i eksperimentiranja s novim kombinacijama i mirisima, a sve to već samo po sebi opušta i smiruje. Iskreno, ne mogu uopće više zamisliti da bih koristila što drugo, dezodorans bolje „radi“ od ijednog drugog koji sam u životu probala, u pastu za zube sam se ionako zaljubila od prvog trena kad smo prali zubiće na radionici, a koža mi je nekako sama odlučila zahvaliti na svemu što radim za nju – puno je čišća i mekša i puno bolje se slažemo nego prije :). Uglavnom, jako, jako korisno znanje, kojeg bi, barem u osnovama, po mojem mišljenju, trebala imati svaka osoba koja koristi kozmetiku! „

Lena, Rijeka


Radionicu prirodne kozmetike poželjela sam već odavno, otkad sam počela raditi na sebi, okretati se prirodi… U ponudi prirodnih preparata ima mnogo, čak taj naziv dobivaju i oni proizvodi koji imaju mali postotak prirodnog i puno umjetnog.  Nisu me nikada zadovoljavali niti svojom kvalitetom niti cijenom koja je bila preskupa. Zapravo željela sam sama izraditi nešto za sebe i druge, jer sam znala da to za mene može biti bolje i jeftinije.

Prije 4 mjeseca sam bila na Radionici prirodne kozmetike kod moje učiteljice iz fitoaromaterapije Martine Bogdanić i uvjerila  se da mogu mnogo lijepih i zdravih stvari napraviti sama, od krema, losiona, šampona, sapuna, tonika, balzama za usne, gelova za vene i celulit, šumećih kuglica, maska za lice i pilinga…. . Svi proizvodi iako s prirodnim konzervansima još su zdravi, mirisni i uživam u njima svakodnevno.

Za cijenu radionice dobila sam sve proizvode koje sam tamo napravila, praktično znanje kako napraviti sve to zdravo i prirodno, sigurnost i zadovoljstvo da ću uvijek sama izrađivati kozmetiku za sebe i svoje najbliže i biti sigurna da hranim svoje tijelo i dušu…

 Sanja Macan, Rijeka


Martinina radionica prirodne kozmetike je nesto novo i nesvakidasnje. To je skup znanja ,strasti i dugogodisnjeg rada koji kad se ujedine daju cjelinu koju Martina u potpunosti prenosi na svoje ucenike. Radionica otvara vrata jednog novog pristupa prema svom tijelu i njezi koze ,a takoder nas uci kako postivati prirodu i koristiti sve njene blagodati. Meni licno radionica je znacila mnogo i neizmjerno zahvaljujem Martini sto me motivirala doputujem iz Sarajeva u Rijeku i se okusam u izradi prirodne kozmetike preko radionice. Hvala Martina!!!!!

Slađana Mešanović-Reč, Sarajevo, BiH